Къщите на Роса - село Божаново, община Шабла

КЪЩИТЕ НА РОСА
...добре дошли

СЕЛО БОЖАНОВО
... живописно

ИСТОРИЯ
.. Via Pontica

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?
... през лятото и зимата

УСЛОВИЯ И ЦЕНИ
...настаняване

КОНТАКТ
...карта

 

Ние, стопаните на Къщите на Роса, напуснахме големия град за да заживеем естествен и прост живот, съобразен с природата, сезоните и местните нрави. Избягваме силните думи и преувеличенията и това, което ни привлече в този район, е именно тишината и възможността да наричаме нещата с истинските им имена или, когато думите не стигат, да ги оставяме без имена.

Чрез реставрацията върнахме към живот две къщи на достойни българи, които са обработвали земята, радвали са се на плодовете на своя труд и не са имали претенции за изключителност. В атмосферата на къщите вплетохме и настроенията на нашите пътувания, спомени и мечти и за да избегнем патетиката на историческите възстановки, внесохме елементи на умерен кич – така, както са го правели навремето.

1. Къща Фазана -  пълна фото-галерия ->

Разположена на хълм, от чието подножие започва гората, без непосредствено съседство и с двор от 5 дка, каменната къща от 1928 г. е в типичния за Добруджа архитектурен стил. При реставрацията запазихме оригиналните пръстени мазилки, варосаните стени и дървените подове и тавани. Къщата предлага сдържания комфорт на автентичните мебели от епохата, като съвремените удобства са дискретно вградени в камъка и дървото.

Къщата се състои от две просторни спални, хол, кухня с трапезария, баня и тоалетна.
Капацитетът й е 5 – 8 души. Дава се под наем цялата, без хазаи. В едната спалня има две двойни легла, а в другата – двойно и единично легло. Холът е обзаведен с разтегателен диван, има обособена трапезария с маса за хранене и шест стола, салонен бюфет, печка с дърва за студените зимни дни. В кухнята има още една трапезария за осем души, вградена кухня с четири котлона, фурна, хладилник и фризер.

За тези, които предпочитат бързото приготвяне на храната, са на разположение електрическа скара и микровълнова фурна, Цифрова телевизия, CD/DVD плеър, музика от богатата колекция на домакинята.
В градината има барбекю и огнище. Обособени са няколко къта за отдих и хранене.
Осигурен е паркинг за 4 автомобила.

А защо се казва “Фазана”? Много често прехвърчат фазани от съседната гора, чувстват се в безопасност в селото.

2 Къща Орехите - пълна фото-галерия ->

Нарекохме “Орехите” каменната къща, построена през 1927 заради двете огромни орехови дървета, сплели клони в двора й. Тъй като още преди да се появи винтидж модата, сме изкушени от стила на 30-те години на миналия век, в дизайна на “Орехите” се опитахме да пресъздадем атмосферата на къщата на замогнал се търговец на зърно.

Внесохме обаче и елемент на еклектика, защото точното пресъздаване на епохата е работа за музейни работници, а ние изразяваме себе си, като се надяваме да се харесаме на хората, които харесваме.

Къщата се състои от две обособени части с отделен вход
– голяма стая с прилежащата й просторна баня (общо 35 м2), удобна за семейство с едно или две деца
– апартамент, който включва хол, спалня и баня с обща площ от 45м2 – удобен за 2–ма възрастни с 2 деца.
 

Трапезарията (45м2),с обособен салон с библиотека край огнището е на разположение на всички наши гости. Дебелите каменни зидове са убежище от горещините през лятото, а през зимата веселото пращене на огъня и наздравиците с червено вино дават особено очарование на ловните разкази и на празничните вечери.

През лятото на разположение на гостите ни е лятната кухня, а в основната кухня готвим за изкушениете от кулинарните умения на Роса. Храната е според сезона; зеленчуците и плодовете са от градината на домакинята, като за отглеждането им не се ползват никакви торове. Хлябът го печем на място; медът, яйцата, млякото и месото набавяме от дребни местни производители.

В градината с площ от 3,5 дка всеки може да избере своето място за уединение и да прекара необезпокояван дълги часове – на сянка под орехите, близо до масите или на кафе в романтичен декор.

През лятото сервираме закуската, обяда и вечерята на закритата тераса или под сянката на орехите, а през зимата – в уютната трапезария край открития огън. Там ще се радваме да ви предложим и чаша искрящо червено вино, което сами прозвеждаме от нашето лозе. Не пръскаме гроздето, а във виното няма стабилизанти и избистрители. То е такова, което трябва да бъде според нашите разбирания – ферментирал в дъбови бъчви гроздов сок.


Къща "Орехите"
Къща "Орехите"
Къща "Фазана"
Къща "Фазана"
Къща "Фазана"  
 

  Д О Б Р Е  Д О Ш Л И   З А  Н А СКЪЩИТЕ НА РОСА

ф

СЕЛО БОЖАНОВОИСТОРИЯ

Ние, стопаните на Къщите на Роса, напуснахме големия град, за да заживеем естествен и прост живот, съобразен с природата, сезоните и местните нрави.

Избягваме силните думи и преувеличенията и това, което ни привлече в този район, е именно тишината и възможността да наричаме нещата с истинските им имена или, когато думите не стигат, да ги оставяме без имена.

Чрез реставрацията върнахме към живот две къщи на достойни българи, които са обработвали земята, радвали са се на плодовете на своя труд и не са имали претенции за изключителност.

... прочети още


ф

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ?УСЛОВИЯ И ЦЕНИКОНТАКТ

Къщите на Роса : 2012 - 2014 Всички права запазени : дизайн Пламен Михайлов