Къщите на Роса - село Божаново, община Шабла

КЪЩИТЕ НА РОСА
...добре дошли

СЕЛО БОЖАНОВО
... живописно

ИСТОРИЯ
.. Via Pontica

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?
... през лятото и зимата

УСЛОВИЯ И ЦЕНИ
...настаняване

КОНТАКТ
...карта

 

 

В България има села, в които животът тече бавно – такъв, какъвто е бил
преди
едно столетие. Пътуването към Божаново е не само пътуване в пространството,
но и пътуване към една друга епоха.

 

Божаново - живописно село, сгушено в серпантините на пресъхнала река, е разположено на 6 км от морето и от безкрайните дюни на Крапец, община Шабла; в непосредствена близост до трите езера – Дуранкулашко, Езерецко и Шабленско, а в същото време встрани от пътя на прогреса. Може би причината е в табелата на селото, която честно оповестява началото му, вместо да се кипри на междуселския път. А между пътя и табелата има само 20 метра...

 

За наша радост,  големият инвеститорски интерес също не видя табелата и го подмина. Така то остана такова, каквото си беше и преди – добросърдечно, наивно и малко.

 

В селото живеят само пет души - те се занимават с дребно земеделие и животновъдство. Начинът им на живот, разговорите им, добронамереността им очароват  градския човек, уморен от цивилизационен шум и суета. Малцината притежатели на ваканционни имоти са интелигентни българи, които имат отношение към неговата самобитност.

 

Често, като се съберем вечер на чаша вино край огъня, споделяме изумлението си и радостта си, че в Божаново времето спи, свито на кълбо в подножието на хълма. Възрастните потъват в спомени за детството си, а децата играят необезпокоявани от страховете на родителите си и откриват очарованието на истинския живот сред природата.

 

Тишината е уникална, но през пролетта се спи трудно – птиците пеят до зори и за несвикналите това си е истински проблем. Понякога в околностите се чува и вой на чакали, които бягат от джаз, суинг и класическа музика. 
 

  Д О Б Р Е  Д О Ш Л И   З А  Н А СКЪЩИТЕ НА РОСА

ф

СЕЛО БОЖАНОВОИСТОРИЯ

Ние, стопаните на Къщите на Роса, напуснахме големия град, за да заживеем естествен и прост живот, съобразен с природата, сезоните и местните нрави.

Избягваме силните думи и преувеличенията и това, което ни привлече в този район, е именно тишината и възможността да наричаме нещата с истинските им имена или, когато думите не стигат, да ги оставяме без имена.

Чрез реставрацията върнахме към живот две къщи на достойни българи, които са обработвали земята, радвали са се на плодовете на своя труд и не са имали претенции за изключителност.

... прочети още


ф

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ?УСЛОВИЯ И ЦЕНИКОНТАКТ

Къщите на Роса : 2012 - 2014 Всички права запазени : дизайн Пламен Михайлов